Με αφορμή τη χθεσινή μέρα (6 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού) επισημαίνουμε πως έντονο κοινωνικό φαινόμενο της σύγχρονης ζωής αποτελεί η ενδοσχολική βία ή αλλιώς bullying. Εκτιμάται ότι ένα στα τρία παιδιά έχουν βιώσει το φαινόμενο είτε ως θύματα είτε ως θύτες είτε ως απλοί παρατηρητές. Η ευαισθητοποίηση στη χώρα μας σχετικά με το μείζον αυτό κοινωνικό ζήτημα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός πως το Υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει την 6η Μαρτίου ως την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Ο εκφοβισμός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι σωματικός (σπρωξίματα, μπουνιές), λεκτικός (βρισιές, κοροϊδίες), συναισθηματικός (εκβιασμοί, απειλές), ρατσιστικός (αρνητικά σχόλια και υποτίμηση λόγω καταγωγής ή χρώματος), ηλεκτρονικός (cyberbullying μέσω email, μέσων κοινωνικής δικτύωσης) ακόμα και σεξουαλικός (ανεπιθήμητο άγγιγμα, χυδαία πειράγματα).
To bullying, καθώς πραγματοποιείται σε νεαρές ηλικίες, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ψυχισμό του παιδιού/εφήβου όχι μόνο την περίοδο που το βιώνει αλλά και μεταγενέστερα στην ενήλικη ζωή του.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα του NCES (National Center for Education Studies), επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού στα θύματά του είναι:
1. Χαμηλή αυτοεκτίμηση
2. Δυσκολία στο να εμπιστευθούν άλλους ανθρώπους
3. Έλλειψη αυτοπεποίθησης και ηττοπάθεια
4. Επιθετικότητα και εκδικητικές τάσεις
5. Δυσκολία χειρισμού του θυμού και του άγχους τους
6. Τάσεις απομόνωσης και αυτοκαταστροφής
7. Κατάθλιψη
8. Χαμηλές αποδόσεις
9. Διατροφικές διαταραχές
Όλοι μας, ανεξαρτήτως της θέσης μας (γονείς, μαθητές, δάσκαλοι, απλοί παρατηρητές) έχουμε ευθύνη να εμποδίσουμε την εξάπλωση αυτού του φαινομένου. Κανένα περιστατικό ενδοσχολικής βίας δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο και να αντιμετωπίζεται με αδράνεια είτε λόγω αδιαφορίας είτε από φόβο.
Το τέλος του bullying μας αφορά όλους!
Γι αυτό μη γυρνάς το κεφάλι όταν βρίσκεται μπροστά σου, μην το κατεβάζεις όταν το υπομένεις! ΜΙΛΑ!!!
Γι αυτό μη γυρνάς το κεφάλι όταν βρίσκεται μπροστά σου, μην το κατεβάζεις όταν το υπομένεις! ΜΙΛΑ!!!
Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο: http://www.antibullyingnetwork.gr/
Δέσποινα Πλανάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου