' Point Of View: Σταύρος Καλεντερίδης: «Φτιάχνουμε από την αρχή το πολιτικό σύστημα της χώρας μας» (pics)

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Σταύρος Καλεντερίδης: «Φτιάχνουμε από την αρχή το πολιτικό σύστημα της χώρας μας» (pics)

Ο Σταύρος Καλεντερίδης ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.

Στη Βοστόνη των ΗΠΑ ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο σημαντικές πολιτικές καμπάνιες – ενός Δημοκρατικού και ενός Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Μετά από τρία χρόνια στις ΗΠΑ, άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, της Δημοκρατίας Ιδεών (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και Δημοκρατίας).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και Δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία. Επίσης είναι ένας από τους βασικούς εθελοντές και εμπνευστές του Το δέλτα -πολιτική επανάσταση , της πρώτης πανελλήνιας υπερκομματικής προσπάθειας για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού μας συστήματος. Το Point Of View είχε την μεγάλη χαρά να συναντήσει τον Σταύρο και να συνομιλήσει μαζί του!

Καταρχάς, Σταύρο να σε ευχαριστήσουμε για την σημερινή συνέντευξη!

Και εγώ με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ και χαίρομαι που βοηθάω στην προσπάθειά σας.

Tι ακριβώς είναι το δέλτα;

Το δέλτα είναι η πρώτη πολιτική, υπερκομματική εκστρατεία, που στοχεύει στην αλλαγή ολόκληρου του πολιτικού συστήματος  της Ελλάδας, την κάλυψη του κενού Δημοκρατίας και την αναζήτηση οριστικών λύσεων στα προβλήματα των πολιτών. Δεν είναι κόμμα, είναι κίνημα. Για να μιλήσουμε με όρους πολιτικής επιστήμης είναι μια ομάδα πολιτικής πίεσης που βασίζεται σε συγκεκριμένη στρατηγική και ιδέες. Ιδεολογικά, το δέλτα προωθεί την Δημοκρατία, στην συμμετοχική και ενισχυμένη της μορφή κατά την οποία ο πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο με ουσιαστική συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Μιλάμε δηλαδή για μια πολιτική επανάσταση.

Τι διαφορετικό θέλει να προσφέρει το δέλτα από τα υφιστάμενα κόμματα και πολιτικές κινήσεις;

Διέξοδο. Και αυτό θα γίνει αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι κοιτώντας τα συμπτώματα του. Και το πρόβλημα είναι το ισχύον πολιτικό σύστημα το οποίο αν και έχει ουσιαστικά τελειώσει, ακόμα και με τις τελευταίες του ανάσες συνεχίζει να καταδυναστεύει την χώρα. Πριν δημιουργηθεί το δέλτα ασχοληθήκαμε με την πολιτική (αλλά μη κομματική) δράση τα τελευταία έξι χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό συνεργαστήκαμε με πολύ κόσμο σε πολλά εγχειρήματα διάφορου τύπου (κοινωνικά, αναπτυξιακά κ.α.). Το γενικότερο συμπέρασμα είναι πως κάθε υγιής προσπάθεια βρίσκει πάντοτε μπροστά της εμπόδια και τελικά ματαιώνεται από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Όταν καταφέρουμε λοιπόν και το αλλάξουμε αυτό, τότε θα αρχίσουν να βρίσκουν χώρο οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και να λύνονται σταδιακά όλα μας τα προβλήματα. Για αυτό οι δέκα ιδέες του δέλτα αποσκοπούν σε αυτή την αλλαγή- που θα δώσει οριστική λύση και θα απελευθερώσει τους πολίτες και την χώρα.

Ποιες είναι οι δέκα θέσεις που πρεσβεύει το δέλτα;

Καταρχάς, να τονίσουμε ότι οι δέκα αυτές ιδέες είναι αποτέλεσμα της εξαετούς προσπάθειας που αναφέρθηκε παραπάνω. Όλα αυτά που προτείνει το δέλτα, οι πολιτικοί τα προτείνουν και τα υποστηρίξουν , όμως μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. Συνοπτικά οι 10 ιδέες-θέσεις που πρεσβεύει το δέλτα είναι:
1.       Ανεξαρτησία δικαστικής εξουσίας (πραγματική διάκριση των εξουσιών)
2.       Καμία επιχορήγηση στα κόμματα (λειτουργία με δικά τους έσοδα)
3.       Αξιοκρατία (επιλογή αξιωματούχων αποκλειστικά βάσει ικανοτήτων)
4.       Ισότητα απέναντι στον νόμο (κατάργηση βουλευτικής ασυλίας και προνομίων)
5.       Όριο στον μισθό των βουλευτών (τέλος στους επαγγελματίες πολιτικούς)
6.       Διαβούλευση με τους πολίτες (πολιτικές αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα μόνο κατόπιν διαβούλευσης)
7.       Δημοψηφίσματα σε τοπικό επίπεδο και μόνο από πολίτες
8.       Ανεξαρτησία Ο.Τ.Α (ελεύθεροι Δήμοι και Περιφέρειες)
9.       Δημοκρατικά κόμματα (κέντρα δημοκρατίας , όχι ολιγαρχίας)

10.   Κατάργηση χρίσματος (ελεύθεροι υποψήφιοι με προκριματικές εκλογές)
Πως μπορεί ένας πολίτης να συμβάλλει σε αυτή την υπερκομματική πολιτική προσπάθεια;

H διαδικασία είναι πολύ απλή. Το δέλτα χωρίζεται σε υποστηρικτές και εθελοντές. Υποστηρικτής είναι οποιοσδήποτε συμφωνήσει με τις 10 ιδέες και τις προσυπογράψει στην σελίδα μας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Οι εθελοντές είμαστε εμείς που πραγματοποιούμε τις δράσεις του δέλτα και όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει. Οι τρόποι είναι πολλοί, από το να κάνει μια κοινοποίηση στο Facebook μέχρι να οργανώσει μία εκδήλωση και να μιλήσει σε αυτή. Όσο περισσότερο μεγαλώνει η προσπάθεια, τόσο περισσότερο κόσμο χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσει. Επίσης να τονίσουμε ότι έχουμε εθελοντές οι οποίοι, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, συνεχίζουν  όμως να βοηθούν γράφοντας άρθρα και μέσω του διαδικτύου.

Έχει το δέλτα ως στόχο την κάθοδο στις εκλογές;

Όχι, το δέλτα δεν είναι κόμμα, αλλά όπως προηγουμένως είπαμε είναι μια ομάδα πολιτικής πίεσης. Επιπλέον, είμαστε ελεύθεροι από ιδεολογικές παρωπίδες του παρελθόντος και κομματικές γραμμές, ενώ δεσμευόμαστε μόνο από την ηθική μας και τις αρχές μας για να λέμε την πραγματικότητα όπως την βλέπουμε και όχι όπως μας την υποδεικνύουν. Είμαστε πολίτες, όχι επαγγελματίες πολιτικοί!

Ποια είναι η στρατηγική και τα βήματα που θα ακολουθήσετε ως δέλτα;

Έχουμε τέσσερα βήματα πολιτικής πίεσης. Μαζεύουμε υποστηρικτές από όλη την Ελλάδα. Στους 5 χιλιάδες υποστηρικτές, που είναι και ο πρώτος στόχος, το δέλτα θα πλησιάσει βουλευτές και κομματικούς ηγέτες , δείχνοντας τους ότι έχουμε την υποστήριξη αυτών των ανθρώπων, και θα τους ζητήσουμε να τις συζητήσουν στην Βουλή. Αν δεν θελήσουν να τις συζητήσουν το δέλτα θα ενημερώσει τους υποστηρικτές, μέσω του email που μας δίνει ο κάθε υποστηρικτής, ότι οι βουλευτές δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας. Στους 15 χιλιάδες υποστηρικτές το δέλτα θα πλησιάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του προτείνουμε την σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με θέμα τις 10 αυτές ιδέες. Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια πάλι θα ενημερώσουμε τον κόσμο του δέλτα και θα συνεχίσουμε την πορεία μας. Στους 50 χιλιάδες υποστηρικτές το δέλτα θα κάνει πανελλαδική διαφήμιση σε όλα τα μέσα δείχνοντας έτσι στο πολιτικό σύστημα το μέγεθος που έχει λάβει η προσπάθεια , και θα επαναπροσεγγίσουμε την πολιτική εξουσία. Τέλος, αν και το προηγούμενο βήμα δεν πετύχει, στους 100 χιλιάδες υποστηρικτές το δέλτα θα γίνει ένας πολιτικός φορέας για να προωθήσει αυτές τις 10 ιδέες μόνο του, διατηρώντας βέβαια τον υπερκομματικό και υπεριδεολογικό χαρακτήρα του. Τότε θα είναι η ώρα της ευθύνης, καθώς θα φανεί η πραγματική δύναμη του δέλτα, οι υποστηρικτές του! Η αδιαφορία που ίσως επιδείξει το πολιτικό σύστημα, θα γίνει το δικό μας πάτημα, για να φτιάξουμε από την αρχή το πολιτικό μας σύστημα.

Πώς αποφασίστηκε να δώσετε στην κίνησή σας αυτό το όνομα;

Το δέλτα ονομάστηκε έτσι από το σύμβολο του. Καθώς μιλούσαμε για αυτό, το αναφέραμε απλά ως «δέλτα» και τελικά αυτό έμεινε. Μας άρεσε πολύ καθώς το «δ» ως γράμμα και ως σύμβολο σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα. Μέχρι και σήμερα οι λέξεις που ακούμε από τον κόσμο για την σημασία του «δ» είναι διάφορες όπως δημοκρατία, δικαιοσύνη, δύναμη, δημιουργία, διέξοδος μέχρι και διαφωτισμός!

Τι αποκόμισες από τις σπουδές σου στις ΗΠΑ, καθώς και από την εργασία σου εκεί;

Ήταν πάρα πολύ καλή εμπειρία η παραμονή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μου δόθηκε η δυνατότητα να μελετήσω εις βάθος το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα των ΗΠΑ, όπως επίσης και τα περισσότερα πολιτικά συστήματα παγκοσμίως, και κατά κύριο λόγο του Δυτικού Κόσμου. Η Αμερική είναι μια σπουδαία χώρα, καθώς εκεί έγινε μια από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις διαχρονικά, η Αμερικανική επανάσταση. Επιπλέον είναι πρωτοπόρα στον τομέα της πολιτικής επιστήμης, δίνοντας σου πολλές ευκαιρίες για έρευνα. Ήταν, πρόσθετα, καθοριστική η μελέτη μου εκεί, επειδή τέθηκε η βάση για την συζήτηση που ξεκινήσαμε σχετικά με το πολιτικό σύστημα της χώρας , η οποία μας οδήγησε στην δημιουργία του δέλτα. Τώρα όσον αφορά την εργασία, ήταν πολύ σημαντικό στοιχείο το ότι δούλεψα σε δύο εκστρατείες, ενός Ρεπουμπλικάνου και ενός Δημοκρατικού, και μπόρεσα με αυτό τον τρόπο να κατανοήσω την δομή και το σύστημα και των δύο μεγάλων κομμάτων των ΗΠΑ. Υπάρχει μεγάλη διαφορά, στον τομέα της πολιτικής επικοινωνίας, μεταξύ του δικού μας συστήματος και εκείνου των ΗΠΑ, καθώς εκεί υπάρχει επαγγελματισμός, με το νόημα ότι η καμπάνια ξεπερνά την ιδεολογία και ότι μπορείς να εργαστείς ως επικοινωνιολόγος για παράδειγμα και στα δύο κόμματα, ασχέτως της ιδεολογίας που έχεις . Στην Ελλάδα απλώς αυτό δεν μπορεί να συγκροτηθεί και να αντέξει. Για αυτό και όπως προανέφερα οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρωτοπόρες στον τομέα της πολιτικής επιστήμης.

Πώς προβλέπεις το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, εν μέσω κρίσης και μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ;

Δυσοίωνο! Η κατάσταση θα χειροτερέψει αρκετά στην πορεία και δεν διαφαίνεται μια αντιστροφή της προς το καλύτερο στα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι η μάστιγα της Ε.Ε. είναι η αντιδημοκρατικότητά της. Είναι ο πιο αντιδημοκρατικός πολιτικός φορέας, το πιο ανελεύθερο πολιτικό οικοδόμημα που έχει δημιουργηθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η αντιδημοκρατικότητά της αύτη ίσως είναι το στοιχείο το οποίο θα την οδηγήσει σε διάλυση. Η σημερινή Ε.Ε. εξουσιάζεται από τις «ελίτ» των Βρυξελλών, δεν ανταποκρίνεται δηλαδή στις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών. Ουσιαστικά είναι μια πολιτική ολιγαρχία η οποία υποθάλπεται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών για πολλούς και διάφορους λόγους (π.χ. το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στελεχώνεται με υπόδειξη των εθνικών κυβερνήσεων, δείχνει τις πελατειακές σχέσεις που υφίστανται). Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ένωση, αν δεν είναι ένωση των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου. Πρέπει να γίνει λοιπόν  μια δημοκρατική επανάσταση και στην ένωση, να εξαλειφθεί η πολιτική υπεροχή των «ελίτ», έτσι ώστε να επικρατήσουν δημοκρατικοί θεσμοί.

Διανύουμε τον έβδομο χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής και μνημονίου στην χώρα μας. Τελικά τα μνημόνια έφεραν κάποιο θετικό αποτέλεσμα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία;

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν χώρες (π.χ. Κύπρος, Ιρλανδία) οι οποίες κλήθηκαν να διαχειριστούν μια παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα, και κατάφεραν να ξεφύγουν από την μνημονιακή λαίλαπα με συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και με την ελάχιστη συνεννόηση. Στην χώρα μας το ζήτημα μνημόνιο έχει κυριαρχήσει στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας μέσω της μεγάλης πολιτικής σύγκρουσης των πολιτικών κομμάτων. Είδαμε όλα τα κόμματα, όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση να κατηγορούν το πρόγραμμα, αναλαμβάνοντας όμως την εξουσία οδήγησαν την χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση. Δεν υπήρχε δηλαδή πολιτική συνεννόηση για να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα από αυτή την κατάσταση. Επίσης οι πολίτες της χώρας , ποτέ δεν ενημερώθηκαν πραγματικά για την ουσία όλης αυτής της κατάστασης , άκουσαν ψέματα και παραπλανήθηκαν ασυστόλως τα τελευταία επτά χρόνια. Δεν υπήρχε αξιοκρατία όλη αυτή την περίοδο για την διαχείριση του μεγάλου αυτού ζητήματος .Δεν υπήρχε όμως και λογοδοσία προς τους πολίτες , οι πολιτικοί προέβησαν σε τραγικά σφάλματα κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς κανένα νομικό αντίκτυπο εις βάρος τους. Πρόσθετα, δεν υπήρχε η ελάχιστη πολιτική συνέχεια και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, για να τελειώσει η κατάσταση αυτή, αλλά συνεχίζουν να διαιωνίζουν το πρόβλημα μέσα από την πολιτική αντιπαράθεση τους. Πιστεύω ότι αν είχαμε την ελάχιστη πολιτική συνεργασία όλων των κομματικών φορέων θα μπορούσαμε να είχαμε διαχειριστεί σωστά την κατάσταση, ας μην μιλήσουμε και για το παρελθόν και τα τερατώδη λάθη που έγιναν πολύ πριν μπούμε σε αύτη την λαίλαπα. Εν ολίγοις, όχι δεν θεωρώ ότι ωφέλησε σε κάτι το μνημόνιο, αντιθέτως μας έχει στοιχίσει και δυστυχώς θα συνεχίσει για πολύ ακόμα  όσο διαχειρίζεται από άτομα ανίκανα, τα οποία δεν εκφράζουν την θέληση των πολιτών.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά , πιστεύεις ότι η Τουρκία μετά την απόφαση μη έκδοσης των οκτώ αξιωματικών, θα προβεί σε εχθρικές πράξεις εναντίον της χώρας μας;

Δεν έχουν την δυνατότητα για κάτι τέτοιο, παρά μόνο αν τους την δώσει η ελληνική κυβέρνηση με απειρία χειρισμών ή χειρότερα. Τώρα για την υπόθεση με τους οκτώ αξιωματικούς, είναι το καλύτερο παράδειγμα της πρώτης πρότασης του δέλτα σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Αν έχεις πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη , δεν μπορείς να δίνεις διαταγές στους δικαστικούς ,επομένως σε μια δημοκρατία ο πρωθυπουργός δεν είναι υπόλογος σε κανέναν. Το μεγαλύτερο παράδειγμα του σημερινού πρωθυπουργού είναι η ήττα του από τους δικαστές στην προσπάθεια του να ελέγξει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, και να επιβάλλει με αυτόν τον τρόπο τις δικές του θέσεις και απόψεις.

Στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνουν αποδεκτές οι ελληνοκυπριακές θέσεις;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πολιτική σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα. Οι λεονταρισμοί γραφικών δεν αποτελούν εθνική στρατηγική. Οι ελληνοκυπριακές θέσεις πρέπει βεβαίως να αποσαφηνιστούν περαιτέρω. Βάση όλης αυτής της διαπραγμάτευσης που πραγματοποιείται πρέπει να είναι το ενιαίο κράτος και όχι κάποιο διζωνικό ή δικοινοτικό μόρφωμα το οποίο διαχωρίζει το νησί νομιμοποιώντας την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας. Πιστεύω ωστόσο ότι αυτή η βάση διαπραγμάτευσης δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, καθώς η Τουρκία δεν επιθυμεί την επίλυση. Αν την επιθυμούσε τότε θα ήταν διατεθειμένη να αποσύρει τα στρατεύματα της και να επανορθώσει για την βίαιη εισβολή στο νησί. Συνεπώς, η Τουρκία θα χρειαστεί να πιεστεί από διεθνείς φορείς ή ισορροπίες δυνάμεως για να αποδεχτεί αυτή τη βάση διαπραγμάτευσης.

Η ύπαρξη κομματικών νεολαίων μέσα στα πανεπιστήμια, έχει διαβρώσει την έννοια και την αξία του φοιτητικού κινήματος;

Σαφώς ναι, καθώς δεν νοείται φοιτητικό κίνημα αν είναι καπηλευμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ή αντιπολίτευση. Αυτό που υπάρχει μέσα στα πανεπιστήμια λέγεται κομματικό κίνημα ελεγχόμενο από τον κάθε βαρόνο, ο οποίος ελέγχει την τάδε σχολή και χρησιμοποιεί την δύναμη της για έχει προσωπικά οφέλη (π.χ. κάποιο υπουργείο). Είναι ανύπαρκτο το φοιτητικό κίνημα με αυτούς τους όρους. Οι κομματικές νεολαίες δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη με αυτή την δομή. Πρέπει να εξελιχθούν και να διαγραφούν... χθες! Να πάρει ένα κόμμα την πρωτοβουλία και να πει ότι σταματάει την λειτουργία της η νεολαία του κόμματος, έτσι ώστε να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα . Ή μπορούν να καταργηθούν και μέσω νόμου, να καταργηθεί δηλαδή η παρέμβαση των κομμάτων εξ ολοκλήρου στα ελληνικά πανεπιστήμια. Επίσης, βανδαλίζουν και καταστρέφουν τους χώρους του πανεπιστημίου και οι ζημιές ως γνωστόν πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο. Τα πανεπιστήμια έχουν τα δικά τους προβλήματα , στα οποία δε χωρά η κομματική σύγκρουση και η πολιτική αντιπαράθεση με κομματικούς όρους.

Το δέλτα έχει ως στόχο να προσεγγίσει την φοιτητική νεολαία και να δείξει στους νέους ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος πέρα από την κομματοκρατία;

Είναι ευχής έργον η συγκεκριμένη προσέγγιση, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί με τους όρους που λειτουργούν οι νεολαίες. Δυστυχώς παρατηρούνται φαινόμενα πελατειακών σχέσεων και μέσα στα πανεπιστήμια, βάζοντας τους νέους αυτής της κοινωνίας να λειτουργούν με παλαιοκομματικές νοοτροπίες και πρακτικές. Εμείς θέλουμε πολιτικοποιημένους φοιτητές , με γνώσεις και θέληση για συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας .Χωρίς όμως τους κομματικούς βαρονίσκους και χωρίς την επιτροπεία της κομματικής οργάνωσης . Θέλουμε νέους με ανοιχτούς ορίζοντες και νέες ιδέες για να μπορέσουμε να φτιάξουμε το πολιτικό σύστημα της χώρας μας από την αρχή.

Πόσο επίκαιρα είναι τα διδάγματα του Αριστοτέλη, σχετικά με τον πολίτη και το πολιτικό σύστημα, στις μέρες μας;

Όσο ποτέ άλλοτε. Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν την δυνατότητα να επικοινωνούμε, να ενημερωνόμαστε και να έχουμε άποψη για οτιδήποτε γίνεται. Ψηφίζουμε για πάρα πολλά πράγματα , είτε είναι για ένα τηλεπαιχνίδι , είτε είναι για μία κριτική σε ένα εστιατόριο. Τα πάντα επηρεάζονται από την άποψη των πολιτών, που καλώς ή κακώς εκφράζονται και επιπλέον μαθαίνουμε τι γίνεται στην άλλη άκρη του πλανήτη. Δεν μπορεί δηλαδή να μας πει το πολιτικό σύστημα ψέματα ,σχετικά με ένα πρόβλημα, ότι είναι άλυτο όταν το έχουν λύσει άλλοι εύκολα κάπου αλλού. Επομένως, ο κάθε πολίτης έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί και να εκφραστεί έχοντας γνώση των συνθηκών. Και εδώ φαίνεται η διαχρονικότητα των θέσεων του Αριστοτέλη όπως διαβάζουμε στο «Αθηναίων Πολιτεία» και στα «Πολιτικά» σχετικά με την συνέλευση των πολιτών και την συμμετοχή του πολίτη στο πολιτικό σύστημα. Οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν την ευκαιρία να συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή της χώρας και να μην μείνουμε αμέτοχοι.

Τι συμβουλές θα έδινες σε έναν νέο της σημερινής Ελλάδας, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά και να προσφέρει στον τόπο του;

Να απέχει από τα κόμματα σίγουρα. Είτε θα διαβρωθεί, αν συμμετέχει, είτε θα καπηλευθούν οι ιδέες του και θα στρεβλωθούν από την κομματική οργάνωση, είτε επίσης είναι πιθανό να αφομοιωθεί από το ένα φαύλο πολιτικό σύστημα, όπως βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνει στην ελληνική βουλή. Υπάρχει ένας χώρος ο οποίος γίνεται ολοένα και περισσότερο υγιής, ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, οπού τουλάχιστον εκεί δεν είναι εκτεταμένη η μάστιγα των κομμάτων και των ιδεολογιών. Πρόσθετα , αν θελήσει, να κατευθυνθεί προς εναλλακτικές πολιτικές πρωτοβουλίες , όπου πολίτες προσπαθούν πέρα από κόμματα να κάνουν πράγματα με έναν ενωτικό στόχο και με κοινωνικό πρόσημο.

Να σε ευχαριστήσουμε Σταύρο και πάλι για αυτή την συνέντευξη, ευχόμαστε τα καλύτερα για το δέλτα, καθώς όπως είπε και ο Αριστοτέλης «στη Δημοκρατία το σημαντικότερο αξίωμα είναι αυτό του πολίτη».

Και εγώ με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω και πράγματι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να φτιάξουμε το πολιτικό σύστημα της χώρας μας από την αρχή.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το δέλτα στα social media που χρησιμοποιούν, όπως:



Συνέντευξη: Θάνος Παγκούτσος
Φωτογραφίες: Κυριάκος Μελλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου