' Point Of View: Για όλα φταίει το σύμπλεγμα!!

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Για όλα φταίει το σύμπλεγμα!!

Τον όρο  "Οιδιπόδειο σύμπλεγμα" εισήγαγε ο Σίγκμουντ Φρόυντ βασισμένος στο μύθο του Οιδίποδα, ο οποίος παντρεύτηκε τη μητέρα του, την Ιοκάστη, και σκότωσε εν αγνοία του τον πατέρα του Λάιο. Στην ψυχαναλυτική θεωρία αποτελείται από ασυνείδητες ιδέες που επικεντρώνονται στην επιθυμία απόκτησης του γονιού του αντίθετου φύλου. Στην πιο <<λάιτ>> έκδοσή του θα λέγαμε οτι οι άντρες έλκονται ερωτικά από γυναίκες, οι οποίες τους θυμίζουν έστω και σε μικρό βαθμό τη μαμά τους, είτε εξωτερικά είτε στο χαρακτήρα!

Άπo την άλλη πλευρά έχουμε το "σύμπλεγμα της Ηλέκτρας" όπου αντίστοιχα μια γυναίκα έλκεται ερωτικά από άντρες που της θυμίζουν το μπαμπά της! Ακόμα κι αν η γυναίκα δεν είχε ως παιδί καλή σχέση με τον πατέρα της, στο μέλλον θα αναζητήσει κάποιον που να του μοιάζει έτσι ώστε να προσπαθήσει να <διορθώσει> το παρελθόν. Είναι λογικό αν σκεφτούμε ο,τι τα παιδιά μαθαίνουν για τις σχέσεις  με βάση τον τρόπο συμπεριφοράς των γονιών τους.
Εάν κάποιος, όμως, πιστεύει οτι έχει βρει ένα σύντροφο εντελώς διαφορετικό από τον αντίστοιχο γονέα του, η Δρ. Τζούντιθ Ράιτ υποστηρίζει οτι "το υποσυνείδητο βρίσκει πάντα τρόπο να επιστρέφει στο γνώριμο".

Και κάπως έτσι λύνονται κάποιες απορίες που είχαμε, κάποια ερωτήματα σχετικά με τους συντρόφους μας. Τώρα ξέρουμε γιατί επιλέγουμε κάποιους και γιατί απωθούμε κάποιους άλλους: "Συγγνώμη, αλλά δε μοιάζεις στον μπαμπά μου!!"

Ειρήνη Βαρυτιμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου