' Point Of View: Χάρι Χόλε, δράση, μυστήριο και αίμα!

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Χάρι Χόλε, δράση, μυστήριο και αίμα!

Για τους λάτρεις των βιβλίων και δη όσων διαβάζουν αστυνομική λογοτεχνία, σίγουρα το όνομα Jo Nesbo λέει πολλά. Δεν αποτελεί τυχαία έναν εκ των κορυφαίων του είδους!

Ολοκληρώνοντας και το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Ο Λυτρωτής», το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα είναι πως έχω να δώσω ακόμη αρκετά χρήματα από το υστέρημά μου για τον Νορβηγό αυτόν κύριο. Τα μυθιστορήματά του, είναι αυτό που λέμε… δε σ’ αφήνουν να πάρεις ανάσα.

Πολλές φορές ιστορίες -αληθινές ή μη- μ’ έχουν συναρπάσει στο παρελθόν, ωστόσο ποτέ, όσο αριστουργηματικό και να ήταν αυτό που διάβαζα, δεν έμπαινα στη διαδικασία να το τελειώσω μέσα σε ένα, άντε το πολύ δύο εικοσιτετράωρα. Κι όμως ο σύγχρονος τούτος λογοτέχνης αυτή την επιρροή ήθελε να έχει στο αναγνωστικό του κοινό και το πέτυχε. Αυτό άλλωστε παραδέχονται και οι περισσότεροι κριτικοί των έργων του.

Ο «Λυτρωτής» έχει ως πρωταγωνιστή έναν παλιό γνώριμο των αναγνωστών του Nesbo, τον επιθεωρητή Χάρι Χόλε. Ο συγγραφέας πραγματεύεται την ιστορία ενός Κροάτη επαγγελματία δολοφόνου και βετεράνου πολέμου, που έχει βρεθεί στην πρωτεύουσα του νορβηγικού κράτους, το Όσλο, με μοναδικό σκοπό να σκοτώσει έναν αξιωματικό του Στρατού Σωτηρίας. Η πλοκή είναι τόσο συναρπαστική και ανατρεπτική που σε κάνει πραγματικά να ακυρώσεις όλες σου τις υποχρεώσεις για να φτάσεις στο τέλος του μυθιστορήματος και να ανακαλύψεις ποιος κρύβεται πίσω απ’ όλα όσα συμβαίνουν εκεί μέσα.

Ίδια η κατάστασή μου και με το προηγούμενο έργο του που είχα την τύχη να πέσει στα χέρια μου, το «Κυνηγοί Κεφαλών», γνωστό και από την κινηματογραφική έκδοση με τίτλο «Headhunters». Τελευταία μου μέρα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων θυμάμαι, εκεί όπου είχες ένα δεκαπεντάωρο ελεύθερος να κάνεις ό,τι θες και ο Jo Nesbo κατάφερε σε μια ηλιόλουστη μέρα, να με κάνει να μείνω καθηλωμένος στο κρεβάτι μου μέχρι το σιωπητήριο το βράδυ, όταν και διάβαζα την τελευταία σελίδα του σπουδαίου αυτού αστυνομικού θρίλερ.

Απλός, λιτός και απέριττος στον λόγο του, σε βάζει στον δικό του κόσμο ο Νορβηγός, έναν κόσμο με σκάνδαλα και πολύ έγκλημα, όχι πολύ διαφορετικό από τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Μπράβο του, συναρπάζει με τρόπο μοναδικό!


Κυριάκος Μελλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου