' Point Of View: Μεσημέρι Κυριακής στο γήπεδο

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Μεσημέρι Κυριακής στο γήπεδο

Κυριακή μεσημέρι και το ρολόι δείχνει 12:30! Η μέρα είναι λίγο συννεφιασμένη με σχετικά ψηλή θερμοκρασία αλλά σε τέτοια επίπεδα που να επιτρέπει σε ερασιτέχνες αθλητές να αγωνιστούν και σε υποστηρικτές της ομάδας της περιοχής να την παρακολουθήσουν.

Ο γράφων ως παίκτης της ομάδας και λάτρης του αμιγώς ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου θα βρεθεί σε λίγη ώρα στα αποδυτήρια που έχει συγκέντρωση η ομάδα για την ομιλία του προπονητή και το καθιερωμένο ζέσταμα. Το κλίμα εντός και εκτός γηπέδου είναι αρκετά καλό, αφού οι παίχτες κατόρθωσαν να φτιάξουν μια παρέα και όχι μόνο μια ομάδα.
Οι πρώτες πλάκες και τα πρώτα πειράγματα στα αποδυτήρια ξεκινούν, αφού υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμα μέχρι το παιχνίδι και το άγχος δεν έχει εμφανιστεί. Οι πιο <<τολμηροί>> της ομάδας θα φορέσουν παπούτσια με έντονα χρώματα , ενώ η μυρωδιά της θερμαντικής κρέμας κυριαρχεί ήδη στο χώρο των αποδυτηρίων. Το tape ή αλλιώς η <<τέλλα>> δίνει και παίρνει μεταξύ των συμπαιχτών για να συγκρατήσει τις κάλτσες.  Ο κόουτς τελικά θα πάρει το λόγο και θα ανακοινώσει την εντεκάδα και το σύστημα που θα εφαρμοστεί. Όπως είναι γνωστό κάθε ομάδα όπως και η παραπάνω θα έχει τους αναπληρωματικούς της, που ίσως χρειαστεί να συνεισφέρουν και εκείνοι βάζοντας έστω ένα μικρό λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια.
Η ώρα για τη <<σέντρα>> ή πιο σωστά το εναρκτήριο λάκτισμα πλησιάζει και οι παίχτες και των δυο ομάδων έχουν βγει για προθέρμανση. Βασικοί και αναπληρωματικοί γίνονται ένα σε αυτό το στάδιο πριν τον αγώνα. Οι πρώτοι θεατές έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους αλλά ο αριθμός τους δε φαίνεται να είναι ικανός ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν μια <<καυτή έδρα>> όπως λέγεται ποδοσφαιρικά. Μάλλον οι περισσότεροι είναι συγγενείς και φίλοι των παιχτών των δυο ομάδων.
Το παιχνίδι ξεκινάει και η αγωνία κορυφώνεται. Στον πάγκο της γηπεδούχου ομάδας φαίνεται οι αναπληρωματικοί να παρακολουθούν με αγωνία αλλά και προθυμία να βοηθήσουν όποτε χρειαστεί. Με τους φιλοξενούμενους δε θα ασχοληθούμε τουλάχιστον αυτή τη φορά. Το παιχνίδι κυλάει ομαλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη ευκαιρία. Όμως ξαφνικά μετά από μια αντεπίθεση για σεμινάριο έρχεται το γκοοοοολ για την τοπική ομάδα. Τα πρώτα χαμόγελα και μια μικρή ανακούφιση αρχίζουν να διακρίνονται  σε όλους τους παρευρισκόμενους (παίχτες και φιλάθλους) που αγαπούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και την τοπική ομάδα. Αν και ορισμένοι παίχτες δεν είναι από την περιοχή , παίζουν για τη φανέλα, για τους ίδιους αλλά και για τους συμπαίχτες τους. Συνεχίζεται το παιχνίδι και η ομάδα καταφέρνει να βρει ξανά το δρόμο προς τα δίχτυα παρά την πίεση των αντιπάλων.
Αφού πλέον έχει περάσει και η διακοπή του ημιχρόνου και φαίνεται πως τελικά οι γηπεδούχοι θα πανηγυρίσουν τη νίκη, αρχίζουν σιγά σιγά και οι αλλαγές ώστε να αγωνιστούν και αναπληρωματικοί. Κάποιοι όμως θα μείνουν στον πάγκο και δε θα αγωνιστούν. Δε θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν, να ιδρώσουν ή ακόμα και να αφιερώσουν κάποιο γκολ. Αν και χαίρονται τη νίκη και την εμφάνιση της ομάδας, μια απογοήτευση έστω και πολύ μικρή υπάρχει στο βλέμμα τους , αφού πρόκειται για ερασιτεχνικό αθλητισμό και ουσιαστικά δε θα χαρούν το χόμπι τους αυτή τη μέρα. Δεν κλήθηκαν να αγωνιστούν ,αλλά η απόφαση του προπονητή είναι σεβαστή. Ίσως κάποιοι να στεναχωρηθούν ακόμα και να απογοητευτούν, αλλά δε θα τα παρατήσουν. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή και θα τους βρει όλους μαζί να πανηγυρίζουν. Πρώτα από όλα όμως θα συγχαρούν τους αντιπάλους για την προσπάθειά τους. Αυτό αποτελεί και μια από τις θεμελιώδεις αρχές του αθλητισμού (ερασιτεχνικού και μη).
Η ώρα έχει περάσει και το γήπεδο άδειασε σχεδόν. Κάποιοι ποδοσφαιριστές έμειναν να μαζέψουν τα πράγματά τους. Ραντεβού την επόμενη βδομάδα εκτός έδρας αυτή τη φορά!

  Του Σάββα Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου