' Point Of View: Ένα ζευγάρι γυαλιά που διορθώνει την αχρωματοψία (vid)

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ένα ζευγάρι γυαλιά που διορθώνει την αχρωματοψία (vid)

Η Αχρωματοψία είναι η αδυναμία της αντίληψης των χρωμάτων. Δεν αποτελεί κάποια μορφή τύφλωσης αλλά όταν κάποιος έχει αχρωματοψία, έχει δυσκολία να ξεχωρίσει κάποια συγκεκριμένα χρώματα, όπως το κόκκινο και πράσινο ή το μπλε και κίτρινο. Η αδυναμία αντίληψης του κόκκινου-πράσινου είναι η περισσότερο συχνή μορφή αχρωματοψίας. Λιγότερο συχνή παρουσιάζεται αυτή της αδυναμίας αντίληψης του μπλε-κίτρινου χρώματος. 
Την λύση ήρθε να δώσει μια εταιρια από τις ΗΠΑ (EnChroma) η οποία δημιούργησε γυαλία τα οποία <διορθώνουν>> την αχρωματοψία.Η εταιρία ξεκίνησε δημιουργώντας το φακό σε προσομοιώσεις σε υπολογιστή.Ύστερα κατασκεύασε εξελιγμένα μοντέλα τα οποία προσομοιώνουν χρώματα και το βαθμό της ανεπάρκειας στην τρίχρωμη έγχρωμη όραση. Για να δημιουργήσει τα γυαλία χρησιμοποίησε την τελευταία έρευνα σχετικά με τη γενετική της αχρωματοψίας και διάφορες ανωμαλίες που σχετίζονται με τη φωτοχρωστική.Και τα ένωσε σε ένα μοντέλο όπου δίνει την επίδραση στο πώς οι άνθρωποι με αχρωματοψία αντιλαμβάνονται τα χρώματα.

Το δεύτερο βήμα ήταν να λύσει το πρόβλημα με το σχεδιασμό ενός βέλτιστου φίλτρου,με στόχευση σε συγκεκριμένες φωτοχρωστικές ενώσεις.Δημιούργησε μια μέθοδο που ονομάζεται  φιλτράρισμα 
<<multinotch>> , κόβοντας αιχμηρά μήκη κύματος του φωτός για την ενίσχυση συγκεκριμένων χρωμάτων.οι φακοί  διαχωρίζουν τους επικαλυπτόμενους κόκκινους και πράσινους κώνους, βοηθώντας στη βελτίωση της όρασης για τους ανθρώπους που έχουν δυσκολία να δουν κόκκινα και πράσινα χρώματα.

Τα γυαλία ειναι ήδη διαθέσιμα για αγορά από την ιστοσελίδα της εταιρίας στο http://enchroma.com/shop/ 

Piero C.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου