' Point Of View: Συνάντηση με έναν ειδικό της μουσικής

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Συνάντηση με έναν ειδικό της μουσικής

Νιώθετε και εσείς ένα κλικ πιο κοντινούς, τους ανθρώπους με τους οποίους έχετε κοινά ενδιαφέροντα, ή είμαι μόνο εγώ; Μπορεί να φταίει και η μαγεία της μουσικής που ενώνει τους ανθρώπους σε μερικά μόνο λεπτά.
Έτσι, λοιπόν, και με αυτόν τον άνθρωπο που θα σας παρουσιάσω σήμερα, με εντυπωσίασε σε μεγάλο βαθμό, η δουλειά του όταν γνωριστήκαμε. Είναι τύχη και ευλογία κατά την γνώμη μου, να μπορείς να κάνεις επάγγελμα σου αυτό που αγαπάς, και παράλληλα να είσαι υπεύθυνος για την διασκέδαση αρκετών δικών σου ανθρώπων και όχι μόνο.
Ο λόγος, για τον Μπάμπη Παπαντώνη, έναν ραδιοφωνικό παραγωγό στην πόλη της Πτολεμαΐδας, ο οποίος κυνήγησε τους στόχους του και όμως κατάφερε να τους εκπληρώσει, ξεκινώντας από τον viva.gr 102.8, έχει αποκτήσει σήμερα, δική του καθημερινή εκπομπή.  Αποφάσισα, λοιπόν να τον συναντήσω και να μοιραστεί μαζί μου λίγο από το μυστικό του.

Λοιπόν Μπάμπη, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το Ραδιόφωνο;
Ο κόσμος της μουσικής, είναι ένα μονοπάτι που αργά ή γρήγορα τον ανακαλύπτουν όλοι στην παιδική ή εφηβική τους ηλικία. Συγκεκριμένα, στην δική μου περίπτωση, μεγάλη ώθηση μου έδωσε ο αναγνωρισμένος και εξαίρετος  ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Γκαραβέλας, ενώ τώρα που μεγάλωσα μεγάλο ενδιαφέρον μου προκαλεί ο Γιάννης Καστανάκης. Έτσι, από μικρός ήξερα τι ήταν αυτό, με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ. Αφού, λοιπόν, τελείωσα τις σπουδές μου ακολούθησα την οδό που θα μπορούσε να με φέρει όλο και πιο κοντά στον στόχο μου.

Πώς είναι η επαφή σου με τους ακροατές; Υπάρχουν ακροατές οι οποίοι σε ακούν καθημερινά και σε στηρίζουν; Ποια είναι τα συναισθήματά σου;
Είναι μια υπέροχη αίσθηση να αντιλαμβάνεσαι, ότι υπάρχουν ακροατές, οι οποίοι είναι συντονισμένοι σε καθημερινή βάση, είτε μέσω της ραδιοφωνικής μας συχνότητας, είτε διαδικτυακά. Σίγουρα σε ενθαρρύνει η στήριξη τους και σε  βοηθάει να συνεχίσεις αυτό που κάνεις.

 Κάνεις μια εκπομπή στον viva.gr 102.8, στην οποία είναι λογικό η μουσική που παίζεις να είναι ανάλογη των επιθυμιών των ακροατών σου! Είναι όμως αυτό το είδος που θα ακούσεις και μόνος σου;  Υπάρχει προετοιμασία πίσω από κάθε σου εκπομπή;
Η αλήθεια είναι πως μου αρέσει πάντα να παίζω αυθόρμητα. Το ίδιο προσπαθώ να κάνω και στην δουλειά μου. Αν εξαιρέσεις δηλαδή, κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις που πρέπει να ακολουθήσω μια συγκεκριμένη playlist, όπως είναι τα top 20, στην καθημερινότητα μου είμαι πιο αυθόρμητος με τις αλλαγές που θα κάνω. Αυτές, συνήθως είναι ανάλογες με την επικαιρότητα, τις αλλαγές του καιρού και την δική μου διάθεση. Όπως, επίσης και οι επιλογές μου δεν είναι ποτέ συγκεκριμένες. Μου αρέσει και η εμπορική αλλά και η ποιοτική μουσική.  Όταν κλείνομαι στο studio νιώθω ότι είμαι ελεύθερος. Κατά την γνώμη μου, το ραδιόφωνο δίνει ελευθερία στην μουσική. Ο Vivagr είναι ένας σταθμός, που δεν βασίζεται κατ’ αποκλειστικότητα στο ένα ή στο άλλο είδος, το ρεπερτόριο των εκπομπών του ποικίλει μέσα στην μέρα.   

 Είναι το Ραδιόφωνο στην Ελλάδα μια δουλειά που σε καλύπτει οικονομικά;
Σίγουρα όχι! Αν παρατηρήσεις πολλοί από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς που ακούμε καθημερινά στους δέκτες μας και εργάζονται σε μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παράλληλα φροντίζουν να ασχοληθούν και με κάτι συμπληρωματικό. Οι περισσότεροι από αυτούς προτιμούν συνήθως να εργάζονται ως dj σε κέντρα διασκέδασης.   

Πιστεύεις ότι το Ραδιόφωνο έχει χάσει την αξία που είχε κάποτε;
Δυστυχώς το Ραδιόφωνο έχει χάσει ένα μέρος της απήχησης που είχε κάποτε. Η είσοδος της τεχνολογίας και συγκεκριμένα του Youtube, έχει διευκολύνει τον ακροατή, έτσι ώστε να ακούει την μουσική που εκείνος θέλει, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και το πιο λυπηρό είναι ότι είναι ένα φαινόμενο που μπορεί, ενδεχομένως να αυξάνεται συνεχώς. Παρόλα αυτά, θεωρώ πως το Ραδιόφωνο με την κατάλληλη διαφήμιση και το Marketing που του αρμόζει, μπορεί να καταφέρει και μέχρι τώρα καταφέρνει να διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα.  

 Θεωρείς πως υπάρχει ανεκμετάλλευτη μουσική στην χώρα μας, όπως είναι για παράδειγμα η μουσική του δρόμου; Και αν ναι, πως θα μπορούσε αυτή να γίνει αναγνωρίσιμη από το σύστημα;
Υπάρχει, αλλά πιστεύω πως η μουσική του δρόμου είναι κουλτούρα. Είναι άνθρωποι που αγαπούν την μουσική και ζουν για να την υπηρετούν, ένας διαφορετικός «επαγγελματισμός». Μπορούν να γίνουν πιο αναγνωρίσιμοι μέσω της τεχνολογίας, αλλά και μέσω των ραδιοφωνικών σταθμών, όπως για παράδειγμα ο pepper στην Αθήνα έχει κάνει διάφορες εκδηλώσεις – happenings σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους. Ενώ, ένας διαφορετικός τρόπος αναγνωρισημότητας είναι οι διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές (talents shows). Το σύστημα είναι αυτό που ευθύνεται κυρίως, που οι άνθρωποι αυτοί, δεν μπορούν να εισχωρήσουν στην ελληνική δισκογραφία. Την μεγαλύτερη όμως δύναμη την έχει το κοινό. Αν πχ ένα αστέρι τραγουδάει σε έναν δρόμο, αν το αγκαλιάσει ο κόσμος θα το αγκαλιάσει και η δισκογραφική, όπως μας δίδαξε άλλωστε η ιστορία του αείμνηστου Παντελίδη.

Υπάρχει κάποιο ανερχόμενο είδος;
Η swing και η ελληνική jazz είναι ένα ανεκμετάλλευτο κομμάτι, που σιγά- σιγά ανεβαίνει στα charts. Η γενιά του Κ. Μαραβέγια και του Π. Μουζουράκη αν και άργησαν να απορροφηθούν από το σύστημα και τα ακούσματα του Έλληνα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κάτι εντελώς διαφορετικό. Την εμφάνιση τους έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα αρκετά συγκροτήματα που υιοθετούν το ασύμμετρο πεντάγραμμο όπως είναι: Penny, Gadjo Dilo, Brandy Σουαρέ κλπ. Πρωτοπόροι όλων αυτών τολμώ να πω πως είναι οι Imam Baildi με τις περίτεχνες διασκευές τους, ενώ ακόμα παλαιότεροι είναι η Μ. Λίντα και ο Μ. Χιώτης. Είναι μια μουσική που εκφράζει την νεολαία και πιστεύω, πως θα ανέβει κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Είναι πολύ καλή η ιδέα να παίρνεις είδη όπως η jazz και να τα εμπλουτίζεις με ελληνικά στοιχεία. Η μουσική έτσι γίνεται ανακυκλώσιμη. Όλα τα είδη κάποια στιγμή θα ξεπεραστούν και θα ξανά γεννηθούν με μια νέα παραλλαγή μέσα τους. Εκεί κρύβεται και η μαγεία της μουσικής, να αναβιώνει μέσα από τις στάχτες!!!

Αυτός ήταν, λοιπόν, ο άνθρωπος που ακούμε, πίσω από το μικρόφωνο καθημερινά από την εκπομπή Μπάμπη-Νότες, στον Vivagr 102.8 στις 6μμ- 8μμ. 
Σας προκαλώ να τον απολαύσετε. 
Ctefanie Kour

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου