' Point Of View: Τα Μυστικά για τις τέλειες σούπες βελουτέ.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Τα Μυστικά για τις τέλειες σούπες βελουτέ.

Οι σούπες αν και είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της παγκόσμιας γαστρονομίας,στην Ελλάδα είναι ένα παρεξηγημένο πιάτο.Αντιμετωπίζεται συνήθως σαν δευτερεύουσας σημασίας πιάτο,μαγειρεύεται πολλές φορές λάθος (με τον κλασσικό Ελληνικό τρόπο "τα πετάμε όλα μέσα να βράσουν και πάμε βλέπουμε Μενεγάκη") και καταλήγεις στο τέλος να τρώς ένα άνοστο ζουμί με κακοβρασμένα λαχανικά πεταμένα απο δώ και από κεί.Οι σούπες "βελουτέ" λοιπόν θα αλλάξουν τη γνώμη που είχες μέχρι τώρα για τις σούπες.


Πρόκειται για μία σούπα με βασικό υλικό συνήθως κάποιο λαχανικό(κολοκύθα,πατζάρι,καρότο,πατάτα,μπρόκολο,αρακά,κλπ) η οποία στο τέλος αλέθεται και περνιέται από ψιλή σίτα δίνοντας μας μια βελούδινη υφή και μια πολύ ευχάριστη γεύση στο στόμα.Είναι πάρα πολύ εύκολο πιάτο και πάρα πολύ γρήγορο.

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

ΥΛΙΚΑ : Μισή κολοκύθα (1 κιλό περίπου)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πράσο
2 καρότα
3 κλωναράκια σέλινο
Αλατι
Πιπερι
Μισό ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας βουτυρο
Λιγο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα με ένα μικρό μαχαιρι και την κόβουμε σε κυβάκια πάχους 2 δαχτύλων.

Κόβουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά στο ίδιο πάχος για να μαγειρευτούν όλα στον ίδιο χρόνο.

Βάζουμε μία κατσαρόλα να κάψει σε δυνατή φωτιά,ρίχνουμε το βούτυρο, το ελαιολαδο και τα λαχανικά και αρχίζουμε να τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούνε λίγο και να αρχίσουν να παίρνουν λίγο χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί όλο απο την κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε με νερό (ή ζωμό λαχανικών αν έχουμε) τα λαχανικά,αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν.

Εφόσον τα λαχανικά είναι μαγειρεμένα αλέθουμε τη σούπα στο multi ή με ένα ραβδομπλέντερ και ελέγχουμε τη σύστασή της. Το πιο σημαντικό πράγμα μετά τη γεύση στη σούπα είναι η σύσταση. Πρέπει να έχει μια ωραία γεμάτη υφή,χωρίς κομματάκια λαχανικών ή ίνες.Για αυτό αλέθουμε καλά και αν δούμε οτι είναι υπερβολικά πηχτή την αραιώνουμε με λίγο νερό και την αφήνουμε να πάρει αλλη μια βράση.Άν αντιθέτως είναι υπερβολικά νερουλή τη βράζουμε λίγο ακόμα με ανοιχτό καπάκι μέχρι να συμπυκνωθεί στο βαθμό που θέλουμε.

Μπορούμε αν θέλουμε να περάσουμε απο ψιλή σίτα τη σούπα για να έχει ακόμα καλύτερη υφή,αλλά άν την έχουμε αλέσει πάρα πολύ καλά και άν έχει τη σωστή αναλογία στερεού-υγρού δεν είναι απαραίτητο.

Δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειάζεται αλάτι και σερβίρουμε σε ένα βαθύ πιάτο.

Για να γαρνίρουμε το πιάτο προσθέτουμε λίγη παγωμένη κρέμα γάλακτος,λιγη κολοκύθα την οποία έχουμε κόψει σε κύβους πάχους ενός δαχτύλου και την έχουμε σωτάρει μέχρι να πάρει χρώμα,φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ένα φύλλο σέλινου.

Θωμάς Λαμπρόπουλος

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλογραμμένη συνταγή και εύκολη αλλά μύριζε λίγο ποδαρίλα όταν προσπάθησα να τη φτιάξω.Γιατι;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή