' Point Of View: «Η ηλιθιότητα είναι ανίκητη»

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

«Η ηλιθιότητα είναι ανίκητη»

Η φράση αυτή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου στα τελευταία δευτερόλεπτα του βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω, περιγράφει λιτά αλλά με απόλυτη ακρίβεια πολλές συμπεριφορές και καταστάσεις τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας.

Για να μη γενικολογούμε όμως, στο παρόν άρθρο θέλω να αναφερθώ στο γεγονός του… ραντεβού θανάτου, που όπως όλα δείχνουν έχει κανονιστεί στην Αθήνα αυτές τις μέρες μεταξύ Κροατών, Ελλήνων και Σέρβων φιλάθλων. Φυσικά, στηριζόμαστε σε όσα έχουν ειπωθεί στα κείμενα των ελληνικών και ξένων ενημερωτικών ιστοσελίδων και όχι σε ρεπορτάζ του υποφαινόμενου, γι’ αυτό και μιλάμε με πάσα επιφύλαξη.

Αν λοιπόν όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας αντικατοπτρίζουν την πραγματική διάσταση των πραγμάτων ή έστω μέρος αυτής, τότε γίνεται λόγος για ακόμη μία απόδειξη της τεράστιας ηλιθιότητας που κουβαλούν στο κεφάλι τους άνθρωποι οι οποίοι, είτε η ζωή τους δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, είτε έχουν «προσηλυτιστεί» από ομοίους τους και έχουν περιέλθει σε τέτοιο ηθικό τέλμα, που αμφισβητείται η ίδια η ανθρώπινη υπόστασή τους, είτε η αγάπη και το πάθος τους για κάτι άυλο (και δευτερεύον), όπως ένας σύλλογος και ένα έμβλημα, τους έχουν «μεθύσει» και «τυφλώσει» τόσο, που δεν έχουν ιδέα του τι είναι διατεθειμένοι να πράξουν και σε τι βαθμό.
Φυσικά, αν κάποιος εξετάσει σε βάθος τις «φωτιές» που καίνε πίσω από τέτοια «ραντεβού θανάτου», ενδεχομένως δε θα ανακαλύψει μόνο ποδοσφαιρικές, αθλητικές ή διασυλλογικές διαφορές, αλλά κάθε είδους πολιτική, κοινωνική ή φυλετική διαμάχη.

Χθες (2/11) αργά το βράδυ, όσοι έκαναν τη βόλτα τους στο Μοναστηράκι -ίσως την πιο πολυσύχναστη περιοχή, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της χώρας- έγιναν μάρτυρες ενός επεισοδίου, που μόνο κάκιστο οιωνό των όσων ενδέχεται να ακολουθήσουν μπορεί να αποτελεί. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ταξιτζή, τέσσερις αλλοδαποί άνδρες επιβιβάστηκαν στο ταξί του και του υπέδειξαν να τους μεταφέρει στον Πειραιά, ενώ ανέφεραν συχνά την λέξη «Ολυμπιακός». Πριν προλάβει ωστόσο να αναχωρήσει το ταξί, δέχθηκε επίθεση από ομάδα 30 ατόμων (σύμφωνα πάντα με τα ρεπορτάζ), οι οποίοι σπάζοντας το τζάμι του αυτοκινήτου, έτρεψαν σε φυγή τους, κατά πως φαίνεται, Κροάτες οπαδούς που επέβαιναν στο Ι.Χ.

Κρατώντας τις απαραίτητες επιφυλάξεις όπως προανέφερα, διότι δεν έχω συλλέξει ο ίδιος τις πληροφορίες, η ΕΛ. ΑΣ. εντόπισε και ακινητοποίησε οχήματα με Σέρβους φιλάθλους, πραγματοποιώντας 41 συλλήψεις στα διόδια του Μοσχοχωρίου, ενώ κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και φωτογραφία με τα αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι χούλιγκαν και κατασχέθηκαν μετά τη σύλληψή τους.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες δείχνουν πως το όλο σκηνικό είναι οργανωμένο και οι φόβοι που εκφράζονται για εκτεταμένα επεισόδια στην Αθήνα, στο πλαίσιο της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την κροατική Ντιναμό Ζάγκρεμπ για το Τσάμπιονς Λιγκ (4/11), είναι παραπάνω από βάσιμοι. Μάλιστα, γίνεται λόγος για συνεργασία των Κροατών οπαδών με αυτούς του Παναθηναϊκού και της Θύρας 13, ώστε να κοντραριστούν με τους αντίστοιχους του Ολυμπιακού, που θα έχουν στο πλευρό τους φίλους του Ερυθρού Αστέρα. Η υπόθεση… βρωμάει μπαρούτι, και θυμίζει κάτι από 2011, όταν σε αγώνα μεταξύ της Εθνικής Ελλάδας και της Κροατίας για τα προκριματικά του Euro 2012, είχαν σημειωθεί επεισόδια στις εξέδρες του «Γ. Καραϊσκάκης» (βίντεο).

Με όσα ζούμε τον τελευταίο καιρό και με την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε όλοι μας να βρίσκεται στο ζενίθ της, η φράση που συνθέτει τον τίτλο του άρθρου τούτου και αναφέρεται στους γελοίους και άσκοπους χουλιγκανισμούς, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη υπόσταση! 

Κυριάκος Μελλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου