' Point Of View: Τα μυστικά για τα τέλεια ζυμαρικά.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Τα μυστικά για τα τέλεια ζυμαρικά.

Μιας και χθές ήταν η παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών, θέλω να μιλήσω για τα λάθη που όλοι κάνουμε κάθε φορά που φτιάχνουμε ζυμαρικά.Και επειδή αν είσαι φοιτητής τα μακαρόνια, θές δε θές, θα τα φτιάξεις και θα τα ξαναφτιάξεις...τουλάχιστον μάθε να τα φτιάχνεις σωστά.

1)Αφήνουμε το νερό να βράσει καλά.
Αν δε κοχλάσει το νερό σημαίνει πως δέν έχει πιάσει σωστή θερμοκρασία.Αν βάλουμε μέσα τα μακαρόνια πρίν βράσει καλά το νερό θα γίνουν λάσπη.



2)Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι.
Αυτό το βλέπω πολύ συχνά...έχεις μπροστά σου μια ολόκληρη κατσαρόλα με νερό και βάζεις μέσα μια πρέζα αλάτι...και μετά λες τη γνωστή δικαιολογία <<δέν αλατίζει αυτό το αλάτι δέν είναι καλό>>... ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ.

3)Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente. Αυτο σημαίνει να το νιώθεις στο δόντι. Δηλαδή να μην είναι ωμό,αλλά να μην είναι και παραβρασμένο.Τα βράζουμε δηλαδή σύμφωνα με το χρόνο που γράφει στο πακέτο και σταδιακά δοκιμάζουμε.Αυτο το κάνουμε και επειδή είναι πιο νόστιμα έτσι,αλλά και γιατί χωνεύονται πιο εύκολα.Επίσης δέν βάζουμε λάδι στην κατσαρόλα και δέν σπάμε τα μακαρόνια.Αν βράζει σωστά το νερό και αν τα ανακατέψουμε καλά στην αρχή δεν πρόκειται ούτε να κολλήσουν,ούτε τίποτα.

4)Ενώνουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα στο τηγάνι.
Αυτός είναι ο κλασσικός Ιταλικός τρόπος να φτιάξεις ζυμαρικά.Βράζεις τα ζυμαρικά και αντί να τα σουρώσεις τα ρίχνεις με μιά πιρούνα κατευθείαν από την κατσαρόλα στο τηγάνι που έχεις τη σάλτσα.Το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο, γιατί από τη μία ενώνεται με τη σάλτσα το ζυμαρικό,γλασάρει ωραία στο τηγάνι και το νερό που πέφτει μαζί με τα ζυμαρικά στο τηγάνι δένει πολυ καλύτερα το πιάτο,χάρη στο άμυλο.
Αν αυτός ο τρόπος φαίνεται δύσκολος και έχετε συνηθίσει να σουρώνετε τα ζυμαρικά τότε πρίν τα σουρώσετε κρατήστε μια κούπα νερό από τα ζυμαρικά,σουρώστε και μετά προσθέστε στη σάλτσα τα ζυμαρικά και λιγο από το νερό. Θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

ΣΥΝΤΑΓΗ

TAGLIATELLE AGLIO E OLIO

Δηλαδή "Ταλιατέλες με σκόρδο και λάδι"
Είναι πραγματικά η πιο εύκολη μακαρονάδα που μπορεί να φτιάξει κάποιος.Η βασική συνταγή περιέχει μόνο ελαιόλαδο και σκόρδο. Πάνω σε αυτή τη βάση ο καθένας μπορεί να προσθέσει ότι άλλο θέλει όπως πχ καυτερή πιπεριά(aglio e olio e peperoncino),φρέσκα μυρωδικά,τριμμένο τυρι,κλπ.

Αν και η συνταγή περιέχει ψιλοκομμένο σκόρδο εγώ συνηθίζω να βάζω ολόκληρες σκελίδες τις οποίες μετά αφαιρώ απο το τηγάνι, χρησιμοποιώ δηλαδή το σκόρδο απλά για να αρωματίσω το λάδι.Έτσι παίρνω όλη τη γεύση και το άρωμα του σκόρδου χωρίς να τρώω ουσιαστικά καθόλου σκόρδο.

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο ταλιατέλες
4 σκελίδες σκόρδο
Λίγο μαϊντανό
Τριμμένο τυρί(παρμεζάνα,πεκορίνο,γραβιέρα,ή οτι άλλο θέλετε)
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε al dente τις ταλιατέλες και τις σουρώνουμε,αφού πρώτα έχουμε κρατήσει μία κούπα νερό απο την κατσαρόλα.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.(ή και στην ίδια κατσαρόλα αφού την έχουμε σκουπίσει καλά,ώστε να μην έχει νερά)Δε θέλουμε η φωτιά να είναι πολύ δυνατά.

Ρίχνουμε το σκόρδο μέσα και σωτάρουμε μέχρι να μυρίσει και να πάρει πολύ λίγο χρώμα.(εικόνα 1)

Πολύ προσοχή να μή καεί,γιατί θα μυρίσει άσχημα. (Αν δούμε οτι η φωτιά είναι πολύ δυνατή και το σκόρδο καίγεται,αμέσως τραβάμε την κατσαρόλα απο το μάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά).

Αφου σωταριστεί το σκόρδο,το αφαιρούμε απο την κατσαρόλα.Προσθέτουμε τα μακαρόνια,το μαιδανό και λίγο από το νερό που είχαμε κρατήσει και ανακατεύουμε (εικόνα 2).






















Σβήνουμε το μάτι,περιμένουμε τα μακαρόνια να γλασάρουν ωραία και σερβίρουμε με τριμμένο τυρί απο πάνω,πιπέρι και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.











Θωμάς Λαμπρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου