' Point Of View: Να φας συκώτι πολικής αρκούδας ή να μη φας;

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Να φας συκώτι πολικής αρκούδας ή να μη φας;

Βρίσκεσαι στο Βόρειο Πόλο. Σου τελειώνουν οι κονσέρβες και αποφασίζεις να σκοτώσεις μια πολική αρκούδα για να επιβιώσεις. Πολύ λογικό. Το ερώτημα που θα πρέπει να σε βασανίσει είναι:
Να φάω το συκώτι της πολικής αρκουδίτσας ή να μην το φάω;

Και η απάντηση:

 Να μην το φας.


Μα έχει πολύ βιταμίνη Α, θα μου πεις.
Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα θα σου πω κι εγώ. Ένα γραμμάριο συκωτιού πολικής αρκούδας έχει 25 με 35.οοο IU* βιταμίνης Α.  Εσύ όμως την ημέρα έχεις ανάγκη το πολύ από 10.000 IU. Από 25.000 IU και πάνω η βιταμίνη Α έχει τοξική δράση σε έναν υγιή ενήλικα. Έστω ότι τρως τώρα 30 με 100 g συκωτιού**, μια δυο μπουκιές δηλαδή. Εκεί διάλεξες την κουρτίνα με τον ζονγκ. Παθαίνεις οξεία υπερβιταμίνωση Α. Η οποία ξεκινάει με υπνηλία, νωθρότητα, ευερεθιστότητα, πονοκέφαλο, πόνους στα οστά, θολή όραση και έμετο. Ξέχασα τίποτα; Α, ναι, την απολέπιση: αν φας πολύ,  εκείνες οι σκληράδες στην πατούσα εξαφανίζονται, μαζί με το υπόλοιπο δέρμα βέβαια. Ε, μετά τα γνωστά: κίρρωση του ήπατος, αιμορραγία, κώμα και θάνατος.

Ο πρώτος δυτικός που την πάτησε και έμεινε στην ιστορία ήταν ο Xavier Mertz, ένας Ελβετός εξερευνητής που πέθανε το 1913 στην Ανταρκτική. Εκεί δεν έχει βέβαια πολικές αρκούδες, ο κύριος Mertz όμως, που έχασε όλες του τις προμήθειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, και αναγκάστηκε να τραφεί από τα συμπαθή τετράποδα που έσερναν το έλκυθρό του. Δυστυχώς όμως και τα χάσκυ έχουν πολύ βιταμίνη Α στο συκώτι τους. Το ίδιο και οι φώκιες.

Χμμμ… Σαν πολλοί κάτοικοι των πόλων να μαζεύτηκαν. Τυχαίο; Δε νομίζω. Και τα πράγματα αποκτούν ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον, όταν βρήκανε ότι οι πολικές αρκούδες δεν τη χρειάζονται όλη αυτή τη βιταμίνη. Τι στο καλό την αποθηκεύουν τότε; Το θέμα ξεκινάει από τις φώκιες. Προκειμένου να θρέψουν και να μεγαλώσουν γρήγορα τα μικρά τους σε ένα σκληρό, ψυχρό περιβάλλον, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία αποδεδειγμένα βοηθά στην ανάπτυξη, ειδικά των νεογνών. Οι πολικές αρκούδες τώρα, δε χρειάζονται τόση βιταμίνη Α. Όμως τρώνε σχεδόν αποκλειστικά φώκιες. Για να μην πάθουν υπερβιταμίνωση Α, το συκώτι τους έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να την αποθηκεύει σε μεγάλες ποσότητες.
Το δικό σου όχι.

Συμπέρασμα: Ποτέ για κανέναν λόγο δεν τρώμε συκώτι πολικής αρκούδας. Φάε χιόνι καλύτερα.

*IU=International Units. Για τη βιταμίνη Α 1IU= 0.3 μg ρετινόλης.

**Αν δε σας βρίσκεται συκώτι πολικής αρκούδας, το ίδιο μπορεί να πάθετε καταναλώνοντας 79-115 αυγά κότας.

***Συκώτι και όχι σηκότι. Για τη σωστή ορθογραφία και από που προέρχεται η λέξη δείτε εδώ.

πηγή howstuffworks.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου