1)ΤΑ ΥΛΙΚΑ
Ολα ξεκινούν από την καλή πρώτη ύλη.Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε από τα αυγά και το βούτυρο μέχρι τα υλικά της γέμισης πρέπει να είναι άριστης ποιότητας.
Ολα ξεκινούν από την καλή πρώτη ύλη.Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε από τα αυγά και το βούτυρο μέχρι τα υλικά της γέμισης πρέπει να είναι άριστης ποιότητας.
2)Η ΓΕΜΙΣΗ
Σε αντίθεση με τις Ελληνικές ομελέτες οι οποίες είναι ανοιχτές, η Γαλλική ομελέτα είναι γεμιστή.Περίπου σαν κρέπα.Η γέμιση της ομελέτας είναι καθαρά προσωπικό μας θέμα. Μία ομελέτα μπορεί να έχει άπειρες διαφορετικές γεμίσεις.Η ποσότητα της γέμισης δε θα πρέπει να είναι μεγάλη γιατί θα μας δυσκολέψει να τυλίξουμε σωστά την ομελέτα.Αν πρόκειται για υλικά που χρειάζονται από πρίν μαγείρεμα(πχ μανιτάρια,μπέικον,λουκάνικο, λαχανικά,κλπ) τα μαγειρεύουμε πρώτα σωτάροντας τα για λίγη ώρα σε ένα τηγάνι και έπειτα αφού φτιάξουμε την ομελέτα τα προσθέτουμε ήδη μαγειρεμένα και τυλίγουμε.
Σε αντίθεση με τις Ελληνικές ομελέτες οι οποίες είναι ανοιχτές, η Γαλλική ομελέτα είναι γεμιστή.Περίπου σαν κρέπα.Η γέμιση της ομελέτας είναι καθαρά προσωπικό μας θέμα. Μία ομελέτα μπορεί να έχει άπειρες διαφορετικές γεμίσεις.Η ποσότητα της γέμισης δε θα πρέπει να είναι μεγάλη γιατί θα μας δυσκολέψει να τυλίξουμε σωστά την ομελέτα.Αν πρόκειται για υλικά που χρειάζονται από πρίν μαγείρεμα(πχ μανιτάρια,μπέικον,λουκάνικο,
3)ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
Το ψήσιμο είναι το α και το ω της ομελέτας. Η ομελέτα πρέπει να είναι αφράτη,χωρίς πολυ χρώμα και φυσικά να μην είναι άψητη. Ένας τρόπος για να γίνει η ομελέτα πολύ αφράτη είναι να προσθέσουμε στα αυγά λίγο γάλα.
Το ψήσιμο είναι το α και το ω της ομελέτας. Η ομελέτα πρέπει να είναι αφράτη,χωρίς πολυ χρώμα και φυσικά να μην είναι άψητη. Ένας τρόπος για να γίνει η ομελέτα πολύ αφράτη είναι να προσθέσουμε στα αυγά λίγο γάλα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΟΜΕΛΕΤΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ,GOUDA ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ.
3 ΑΥΓΑ
1 ΓΕΜΑΤΗ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΒΟΥΤΥΡΟ
1 ΣΦΗΝΑΚΙ ΓΑΛΑ
ΑΛΑΤΙ
ΠΙΠΕΡΙ
ΛΙΓΕΣ ΦΕΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
GOUDA ΤΡΙΜΜΕΝΟ
ΦΡΕΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟΣ
ΦΡΕΣΚΟ ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ (ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ)
1 ΓΕΜΑΤΗ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΒΟΥΤΥΡΟ
1 ΣΦΗΝΑΚΙ ΓΑΛΑ
ΑΛΑΤΙ
ΠΙΠΕΡΙ
ΛΙΓΕΣ ΦΕΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
GOUDA ΤΡΙΜΜΕΝΟ
ΦΡΕΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟΣ
ΦΡΕΣΚΟ ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ (ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ,ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ.ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΤΗΓΑΝΙ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΦΩΤΙΑ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΙΑΣ ΣΠΑΤΟΥΛΑΣ ΤΟ ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ. ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΞΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ. ΔΕΝ ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ,Η ΟΜΕΛΕΤΑ ΘΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ. ΑΝ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΦΩΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΧΑΜΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ.ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΕΛΕΤΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΥΛΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΕΛΕΤΑ ΤΡΑΒΑΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΗ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΟΜΕΛΕΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ (ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΝΑ ΜΗ ΣΠΑΣΕΙ) ΕΠΕΙΤΑ ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΤΟΥΛΑΣ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΖΟΥΜΕ(ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΜΠΑ) ΤΗΝ ΟΜΕΛΕΤΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΥΛΙΧΤΕΙ ΩΡΑΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΧΡΥΣΟΨΗΜΜΕΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ. ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΠΕΤΣΕΤΑ.ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΜΕ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΟ.
ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ,ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ.ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΤΗΓΑΝΙ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΦΩΤΙΑ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΙΑΣ ΣΠΑΤΟΥΛΑΣ ΤΟ ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ. ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΞΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ. ΔΕΝ ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ,Η ΟΜΕΛΕΤΑ ΘΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ. ΑΝ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΦΩΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΧΑΜΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ.ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΕΛΕΤΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΥΛΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΕΛΕΤΑ ΤΡΑΒΑΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΗ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΟΜΕΛΕΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ (ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΝΑ ΜΗ ΣΠΑΣΕΙ) ΕΠΕΙΤΑ ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΤΟΥΛΑΣ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΖΟΥΜΕ(ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΜΠΑ) ΤΗΝ ΟΜΕΛΕΤΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΥΛΙΧΤΕΙ ΩΡΑΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΧΡΥΣΟΨΗΜΜΕΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ. ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΠΕΤΣΕΤΑ.ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΜΕ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΟ.
Θωμάς Λαμπρόπουλος