' Point Of View: Οι Τσιγκούνηδες Νο 4

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Οι Τσιγκούνηδες Νο 4

Hetty Green 

Ή αλλιώς, «η μάγισσα της Wall Street», γεννημένη το 1835, Εριέτα “Έτι” Γκριν, ήταν η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο στα 1800. Όταν πέθανε τα περιουσιακά της στοιχεία άξιζαν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια (εάν κάνει κανείς την αναγωγή σε σημερινά χρήματα κοντά 
2 δισ δολάρια)

έχτισε μια τεράστια περιουσία με τα σοφά της «πονταρίσματα» στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις αρχές του 20ου αιώνα, που με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται σε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η κυρία με το χαρακτηριστικό καπέλο που της χάρισε και το παρατσούκλι, φορούσε το ίδιο μαύρο φόρεμα κάθε μέρα – το ένα και μοναδικό ρούχο που βρέθηκε στην ντουλάπα της μετά τον θάνατό της. 

Η απίστευτη τσιγκουνιά της την οδήγησε να προσβάλει την διαθήκη μιας θείας της, η οποία είχε αφήσει την περιουσία της σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, και δεν δίστασε να πάει η ίδια να τα πάρει πίσω από αυτά. Ζούσε για χρόνια στο γραφείο της στην Wall Street για να μην σπαταλά ποσά για την θέρμανση του σπιτιού της και έτρωγε πάντα πολτό βρώμης. Σε μια περίπτωση, ξεκίνησε η ίδια με μια άμαξα για να πάει σε άλλη πόλη ώστε να εισπράξει χρήματα από κάποιον οφειλέτη, ο οποίος εν τω μεταξύ πέθανε. Η «μάγισσα» δεν πτοήθηκε από την δικαιολογία, και ζήτησε το ποσό από την γυναίκα του, που τον θρηνούσε. 

Το αποκορύφωμα ήρθε όταν ο γιος της έσπασε το πόδι του και τον πήγε σε δωρεάν νοσοκομείο για αστέγους. Όταν την αναγνώρισαν και της ζήτησαν να πληρώσει, αυτή αποχώρησε, αποφασισμένη να περιποιηθεί μόνη της το χτυπημένο πόδι. Λίγους μήνες μετά, έπρεπε να ακρωτηριαστεί.