' Point Of View: ΠΑ: Σε αναζήτηση τεχνολογιών αιχμής για προστασία από βλήματα ARM και όπλα GPS

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΠΑ: Σε αναζήτηση τεχνολογιών αιχμής για προστασία από βλήματα ARM και όπλα GPS

Ένα από τα υψηλής προτεραιότητας εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η απόκτηση συστημάτων παραπλάνησης πυραύλων αντιραντάρ (Anti-ARM decoy emitters) και συστημάτων παρεμβολής βλημάτων που χρησιμοποιούν ως βασικό σύστημα στην τελική καθοδήγηση τους προς το στόχο το δορυφορικό σύστημα GPS (GPS Signal Jammers). Αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα κάθε άλλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα του ωστόσο η σημασία των παραπάνω συστημάτων έχει αποδεικτή στην πράξη κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο όπου οι Σέρβοι χρησιμοποίησαν τα συστήματα αυτά και ιδιαίτερα τα Anti-ARM decoy emitters με επιτυχία.

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία των συστημάτων αυτήν την περίοδο στην αγορά υπάρχει ένα αμερικανικό σύστημα το AN/TLQ-32 βάρους 50,8 κιλών και διαστάσεων 1,8 x 0,9 x 0,9 μέτρων της εταιρείας ITT Industries, το οποίο χρησιμοποιείται για την προστασία αεροπορικών βάσεων, συστημάτων ραντάρ (TPS-75(V), TPQ-37(V) FIREFINDER) και του ραντάρ των πυροβολαρχιών Patriot (MPQ-53(V)).

Το αντίστοιχο ρωσικό σύστημα ονομάζεται 34Ya6E Gazetchik E (MAWS) της εταιρείας VNIIRT το οποίο προειδοποιεί τις φίλιες δυνάμεις όταν ανιχνεύσει την παρουσία πυραύλων ARM και αντιμετωπίζει το επερχόμενο βλήμα είτε με παραπλανητικές εκπομπές, είτε με εκτόξευση αεροφύλλων, είτε με παραπέτασμα καπνού εμποδίζοντας τους ηλεκτροπτικούς αισθητήρες του αντιπάλου.

Όπως γίνεται αντιληπτό το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει και βλήματα με ηλεκτροπτική καθοδήγηση. Εκτός από το παραπάνω σύστημα η εταιρεία KBR Vostok E από τη Λευκορωσία έχει παρουσιάσει ένα ακόμα σύστημα το Integrated Defensive Suite το οποίο λειτουργεί κατά το πρότυπο του ρωσικού συστήματος που αναλύθηκε παραπάνω.

Στην δεύτερη κατηγορία τα διαθέσιμα συστήματα είναι τα GPS JAMMER 1/2 της ρώσικης εταιρείας Aviaconversiya Ltd. η οποία είχε πωλήσει αρκετές μονάδες από το εν λόγω σύστημα στο Ιράκ αν και γρήγορα αντιμετωπίστηκαν από την Αεροπορία των ΗΠΑ το 2003, καθώς και το κινεζικό σύστημα Beidou.

Τα συστήματα αυτά αποτελούν κατά κάποιο τρόπο πολλαπλασιαστές ισχύος, για την ΠΑ αφού οι στόχοι που προστατεύουν είναι συνήθως μεγάλης αξίας, ενώ το κόστος απόκτησης των συστημάτων αυτών κυμαίνεται μεταξύ μερικών δεκάδων χιλιάδων δολαρίων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου